LEARN

Santarém Conure

( Pyrrhura amazonum )

Also known as:
Hellmayr's Parakeet

Also known as:
Hellmayr's Parakeet

Type :
Geography:

DID YOU KNOW?

The Santarém Conure was historically considered a subspecies in the Pyrrhura picta complex.

<p><em>Pyrrhura</em></p>
Genus:

Pyrrhura

<p><em>amazonum</em></p>
Species:

amazonum

Size:

22 cm (8.6 in)

Weight:

54-70 g (1.9-2.5 oz)

Subspecies including nominate:

Three: P.a. amazonum, P.a. snethlageae, P.a. lucida

Colour Adult:

P. a. amazonum: Both adults crown to nape dark brown; blue band in front of eyes; frons and face dark red/brown; brown-buff ear coverts; grey-green upper breast with grey-buff scalloping; lower breast yellow-buff with scalloping; green wing bend; brown-red patch in center of abdomen; brown-red tail with green at base.  Beak grey-black.  Eye orange-brown, with bare grey eye ring.
P. a. snethlageae: Both adults buff/white ear coverts; cream/buff upper breast, with dark brown feather shafts, and lower breast yellow/buff with feather shafts dark green; green bend of wing. Beak dark brown/grey. Eye ring bare and brown with yellow markings. Eye brown.
P.a. lucida: Adults somewhat smaller, have more pronounced bluish on forehead and brow and much cleaner whitish on lower bib.

Colour Juvenile:

P. a. amazonum: Juveniles duller than adults. Fine grey-white scalloping on breast. Brown-red patch less extensive on abdomen. Tail shorter. Eye-ring grey-white.

Call:

Calls made in flight described as coarse, rough and forceful; less harsh than that of other Pyrhurra sp.

Xeno-canto Wildlife Sounds-Santarém Conure

More Information:

Avibase

Content Sources:

AviList
BirdLife International
Cornell Lab of Ornithology/Birds of the World
Parrots of the World, Forshaw, 2006.
Vanished and Vanishing Parrots, Forshaw, 2017.

Captive Status:

Not recorded.

Longevity:

Housing:

Diet:

Enrichment:

Nest Box Size:

Clutch Size:

5-7

Fledging Age:

Hatch Weight:

Peak Weight:

Weaning Weight:

World Population:

Unknown, decreasing.

IUCN Red List Status:
Not Evaluated

CITES Listing:
Appendix II

As conspecific with Pyrrhura picta.

Threat Summary:

The primary threat is accelerating deforestation in the Amazon basin as land is cleared for cattle ranching and soy production. Over the past ten years, 11% of tree cover was lost within the range. As it has accelerated since 2016, the overall rate of habitat loss may currently be 22-23% over ten years. There is currently no evidence that trapping is a concern.

Range:

A.a. amazonum: Eastern Amazonia in northern Brazil, south of the Amazon from the west bank of the Rio TapajĂ³s east to the Rio Tocantins, and on the north bank of the Amazon opposite the mouth of the Rio TapajĂ³s.
A.a. snethlageae: Drainage of Rio Madeira (occurring on both banks), in Amazonian Bolivia and west-central Brazil.
A.a. lucida: Region of Rio Teles Pires at confluence with Rio Cristalino, and Rio Peixoto de Azuvedo, Mato Grosso, in west-central Brazil.

Habitat:

Found up to 600 m (1968 ft) in wooded habitats, including terra firme forest and edge, forested savannas, and seasonally flooded vĂ¡rzea.

Wild Diet:

Food items include fruits, flowers and seeds of Erythrina, Mauritia palms, Cecropia catkins, and Diptera larvae. Also, Goupia glabra, Trema micrantha, Bagassa guianensis and Euterpe oleracea.

Ecology and Behaviour:

Found in flocks of 5 to 12 birds. During breeding season seen in pairs and families. Flight is swift and direct. Birds visit watercourses each day to bathe, and have been seen bathing in spray from a nearby waterfall.

Clutch and Egg Size:

5-7 elliptical eggs, 26.5 x 19.0 mm (1 x 0.7 in).

Breeding Season:

Possibly September-November. Nest is in tree cavity.

Related Links:

Join Our Flock

FlockTalk our monthly newsletter for parrot people everywhere:

+ News from the world of parrots

+ Updates on wild parrot projects

+ Inspiring updates from partners

+ Real stories from the parrot flock

+ Plus, expert tips for caring for your feathered friends at home.

 

Stay In The Loop, Sign Up Now.

FlockTalk: our monthly newsletter for parrot people everywhere:

Parrot news. Conservation wins. Pet care tips. All in one monthly email.

We do not sell or share your information with anyone